Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

🗺 Blogul calatoriilor noastre

Lucram in agentia calatoriilor minunate, Must Travel, din 2015, insa calatorim impreuna in interes profesional inca din 2007, atunci cand am descoperit cat e de frumos sa lucrezi in turism. De atunci, am construit multe impreuna, am trecut peste perioade grele si provocatoare, dar si mai multe perioade in care ne-am bucurat de fiecare emotie vazuta in ochii turistilor nostri.

Calatoriile au devenit parte din noi, incercand sa le impletim cat mai armonios cu serviciile de calitate si grija fata de turistul nostru.

Astfel, pentru a oferi cat mai multe informatii corecte, traite chiar de noi, nu doar studiate, am pornit pe cararile stiute si nestiute ale globului pamantesc...neuitand sa impartasim cu voi ceea ce am simtit in acele momente. Aveti mai jos detalii. :)

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

🐢 Zakynthos, insula testoaselor si a plajelor cu apa cristalina

Este imposibil ca un an reusit din punct de vedere turistic, sa nu includa si un concediu in Grecia. Trei din cinci romani au ales anul acesta o vacanta pe taramul zeilor, iar insula Zakynthos este tot mai populara in ultimii ani.

Insula este situata pe partea Vestica a Greciei, in Marea Ionica, facand parte din grupa insulelor Ionice impreuna cu: Lefkada, Kefalonia, Corfu, Ithaka, Paxi, Antipaxi si multe alte insule mici.

Insula Zakynthos este renumită în primul rând pentru plajele sale largi, cu nisip fin, dar si pentru vegetatia luxurianta, bogata in plantatii de maslini, de citrice si paduri de pini sau pentru fauna rara a carei emblema o reprezinta testoasele Caretta, protejate prin lege. Pentru a le vedea, puteti face excursii cu barca catre Insula Marathonisi, cel mai popular loc de plecare fiind plaja Laganas. Aceasta insula are forma de broasca testoasa si si-a pastrat de-a lungul timpului frumusetea naturala datorita faptului ca nu a fost locuita.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Capitala si portul principal al insulei este orasul Zakynthos, sau Zante, unde o plimbare printre cladirile construite in stil venetian va va impresiona cu siguranta. Emblema orasului si a insulei este insa Biserica Ortodoxa Sf. Dionisie, inchinata patronului insulei – sfant al iertarii. Asemenea Sfantului Spiridon din Corfu, si papucii Sfantului Dionisie trebuie inlocuiti foarte des, acestia fiind gasiti plini de alge sau cristale de sare. Localnicii spun că Sfântul paraseste din cand in cand racla, ca să poata împlini rugile şi chemările celor care îi cer ajutorul.

Situată deasupra orașului Zante, regiunea pitorească Bohali iti da sansa de a te bucura de o vedere panoramică deosebită asupra insulei. Pe vremuri, aici trona maiestuos castelul venetian, fortareata din care erau conduse destinele intregii insule. Astazi, din el au mai ramas doar niste ruine, insa din acest punct de belvedere se pot admira ambele coaste ale insulei. Zona constituie un adevarat magnet pentru turisti, iar cele cateva terase cochete si restaurante servesc specialitati din bucataria mediteraneana. Restauratele din zona sunt cotate printre cele mai bune de pe insula, iar pentru o cina romantica sunt tocmai potrivite.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Una dintre cele mai fotografiate, mediatizate si, totodata, exclusiviste plaje din Grecia, Navagio, pare o frantura de rai. Izolata de restul civilizatiei, plaja nu este accesibila decat cu vaporul, dar asta nu impiedica mii de turisti sa se aventureze in acest colt ascuns de lume pentru a se delecta macar cateva minute cu imaginea feerica a nisipului alb stralucitor si a apei de un albastru deschis ireal, care vor ramane cu siguranta mult timp intiparite pe retina.

Pe nisipul sau alb, epava unei nave despre care se spune ca a apartinut unor contrabandisti de tigari, esuate in urma unei furtuni, oferă o impresivitate mai mare peisajului, iar stâncile verticale albe înconjurătoare adaugă o frumuseţe sălbatică plajei.

Continuăm călătoria spre Porto Vromi, superbul portuleţ cu apă verde, de unde se pot lua bărcuţe catre grotele albastre, se poate face plaja pe o mica portiune de nisip-pietris sau se pot inchiria hidrobiciclete pentru a vedea stancile de jur imprejur, una dintre ele fiind renumita. (chipul lui Poseidon).

Poate este doar in imaginaţia mea, insa toate ridicăturile de pământ ale insulei par că au forme de ţestoase, iar insula Zakynthos, văzută din avion, seamănă cu o Caretta-Caretta uriaşă care se bălăceşte în Marea Ionică.

Bootstrap Image Preview

👜 Shopping și descoperirea luxului exuberant din Milano

Orașul Milano l-am vizitat în luna aprilie, într-un an în care sărbătoarea religioasă a Paștelui ortodox a căzut o dată cu cel catolic, lucru care se întâmplă o dată la 7 ani.

Vremea era foarte caldă și chiar potrivită pentru a vizita acest oraș minunat încărcat de cultură, obiective turistice, cafenele și multă modă. Cand am vizitat Milano, mă aflam deja în Italia și am decis să nu ratez descoperirea orașului supranumit Capitala Modei din peninsula Italică, pentru o zi.

Milano te așteaptă cu străduțele sale înduste ca majoritatea străzilor din Italia și cu stegulețe la fiecare colț aproape.

Vizita mea a început cu Galeriile Emanuello II, care pot fi numite și mall de shopping, dar este unul foarte elegant. Tavanul aflat foarte sus este făcut din domuri de sticla și fier. Aici am descoperit foarte multe magazine de firmă cum ar fi: Prada, Louis Vuitton, Gucci, Dior, Chanel, Christian Lacroix, Giorgio Armani, Swarovski, Tommy Hilfiger, Max Mara, H&M, Zara, etc. Galeriile aveau mozaic pe podeaua galeriei și îți era frică oarecum să calci pe ea pentru a nu o degrada, dor că aici vin sute ba chiar mii de turiști zilnic și mozaicul a fost creat pentru a rezista în timp.

Din câte cunosc Galeria a fost proiectată de arhitectul Giuseppe Megnoni care din păcate a murit chiar înainte de a se termina cladirea, în urma unei căzături de pe schele. Astazi Galeria atrage o mulțime de turiști dornici să descopere vitrinele luxuriante cu haine de brand, care vin aici pentru a face cumpărături, pentru a mânca și bea ceva sau doar pentru a se plimba și a admira magazinele de lux. Datorită funcțiilor multiple pe care le îndeplinește, Galleria Vittorio Emanuele II, a fost supranumită camera vieții din Milano.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Duomo di Milano este atracția centrală a acestui oraș, aici se pot găsi de la turiști rătăciți care cară bagaje în drumul lor spre gară, la turiști care au venit precis și știu ce au de vizitat și de descoperit exact, până la vizitatori care fac shooting-uri foto cu fotografi profesioniști și schimbă ținutele special pentru cadru. Aici am fost surprinsă să văd că erau foarte mulți porumbei pe piațetă, care erau domestici și învățați cu turiștii. Copiii erau cei care alergau porumbeii pentru a observa cum ei zboară în fața lor, adulții grijulii îi hrăneau cu drag și alte persoane făceau poze cu ei și încercau să îi prindă în cadru ca și frumoasa catedrală Duomo. Pe piațeta erau foarte mulți comercianți care vindeau selfi stickere cât și fotografi care scoteau poze la minut turiștilor.

Catedrala am găsit-o mare, impunătoare și fastuoasă, cu turnurile sale înalte. Este construită în stil gotic, cu specific mai degrabă francez decât italian. Maiestuozitatea și formele estetice ale catedralei sunt grăitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai înaltă atinge 109 metri și cele peste 2.000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel și marile ferestre ale clădirii, considerate a fi cele mai mari din lume. Din păcate nu am vizitat catedrala la interior din cauza unor măsuri de siguranța care se efectuau înauntru, era inchisă pentru turiști. Dar vă recomand să o vizitați atât în interior cât și urcând pe acoperiș unde este o priveliște panoramică asupra întregului oraș.

Trecând pe langă o ciocolaterie Armani, eu împreună cu prietena mea care mă însoțea ne-am făcut curaj și am intrat. Prietena mea stăpânea foarte bine italiana așa că a întrebat vânzătoarea daca ne poate da să gustăm din bucățile de ciocolată expuse pentru servit. Vânzătoarea a fost amabilă și ne-a întins platoul elegant, plin cu patrate mici de ciocolată, pe fiecare scrie litera ,,A,, de la numele firmei. Bucata mea era cu lapte, deci era foarte cremoasă și bună la gust, iar prietena mea nimerise un patrățel de ciocolată neagră, care avea mai mult gust de cacao intensă (70-80%). Trebuie să recunosc că nu mă așteptam să mănânc ciocolată Armani în Milano capitala modei italiene, ma simțeam bucuroasă și impresionată în același timp de decalajul managerului companiei, de la haine la dulciuri, mi s-a părut un... wow.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Am mai vizitat Muzeul Piazza Scala și Gallerie d'Italia , aflate la aceeași locație, muzeu renumit pentru picturile celebre și artă italiană. Capodoperele expuse sunt din secolul al XIX-lea italian, în special lombard, și operele de artă ale secolului XX. În incinta muzeului se găsesc opere în stil Vicenza Baroc bogat în stucuri, fresce și sculpturi, aici se găsesc vase grecești mansarde și slabe, treizeci și patru de lucrări ale școlii venețiene din secolul al XVIII-lea și icoane rusești de mare valoare artistică. Vizitarea muzeului și a galeriilor care o parte se află și în grădina muzeului sunt o încântare pentru ochi și chiar dacă nu sunteți pasionați de artă, tot veți descoperi că veți fi impresionați de lucrările plăcute ochiului și o să vă captiveze.

Parcul Giardini Indro Montanelli a fost ultimul obiective pe care l-am vizitat, aflat la circa 20 de minute de mers pe jos față de Duomo, aici am găsit o fântână arteziană și un bazin de acumulare unde turiștii veneau să se răcorească și să își stingă setea la ciușmele publice. Răcoarea din parc mai liniștea puțin atmosfera și agitația din centrul orașului. În acest parc se mai poate vizita și Palatului Dugnani care este chiar în incinta parcului.

Aș mai vizita oricând Milano și poate mi-aș rezerva mai multe zile pentru a-i descoperi mai multe obiective turistice, pentru a face shopping de calitate și a mânca paste în stil milanez.

😍 10 motive pentru a vizita Insula Creta

Insula Creta este cunoscută ca fiind leagănul celei mai vechi civilizații europene, cu o istorie relatată în repetate rânduri de către Homer, Platon sau Aristotel. Este și cea mai mare insulă a Greciei, dar si locul de dezvoltare a civilizației minoice. Deține o mare varietate de peisaje magnifice, vestigii ale civilizatiilor antice, sate tradiționale, un dialect propriu și povești vechi de 5000 de ani. Se spune că această insulă este locul nașterii lui Zeus, dar și al înmormântării lui.

Cretanii sunt foarte mândri de originea lor și sunt dispuși să împărtășească din secretele insulei și din istoria ei la un pahar de rachia și la o farfurie cu mâncare tradițională oricărui turist le calcă pragul. Este de menționat că localnicii vorbesc limba engleză foarte bine și sunt mereu veseli și puși pe glume.

Pe lângă toate cele de mai sus, va mai prezint 10 motive pentru a vizita Creta:

1. Palatul Knossos-Muzeul de Arheologie din Heraklion

Palatul Knossos este un monument datând din mileniul III I.C., mărturie a existenței civilizației Minoice, prima civilizație europeană. Aici veți găsi picturi inedite, inscripții și culori unice în lume.

2. Seara traditională Cretana

Vreme de 5 ore veți petrece în satul Ano Karuzano, bucurându-vă de o cină și de un program de cantece și dansuri tradiționale specific cretane.

3. Agios Nikolaos

Vizitarea stațiunii Agios Nikolaos este o adevărată încântare pentru turiști. Portul acestei stațiuni este plin de bărci si vaporașe, ce îi duc pe turiști în largul mării. O plimbare cu barca pe mare este o adevărată încântare, întrucât transparența apelor din Creta poate ajunge până la 40 de metri adâncime. Plimbarea prin stațiunea Agios Nikolaos trece pe langă un pitoresc lac, printre străduțe cu magazine tradiționale și ajunge la golful Mirabello.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

4. Platoul Lasithi

Această excursie durează 6 ore și se întinde pe 100 de kilometri. Traseul începe cu plecarea către Muntele Dikte, masiv important al Cretei orientale (2148m), oprire în pasul Seli (900m) pentru a admira panorama incredibilă și continuă cu drumul către Platoul Lasithi. De la cătunul Psychro, o cărare conduce către Grota lui Zeus, locul de naștere al legendarului personaj.

5. Chania

Chania este considerat de mulți cel mai frumos oras de pe insulă, capitala administrativă a Cretei, cu portul său venetțan, piața acoperită și străduțe tipice.

6. Spinalonga

Insula Spinalonga este o fostă fortareață venețiană, ultima leproșerie din Europa. Se ajunge cu vaporașul, iar toată excursia durează aproximativ 10 ore. Escapada cuprinde un prânz delicios.

7. Trecătoarea Samaria

Strâmtoarea Samaria este cea mai lungă strâmtoare din Europa și ține 18 kilometri. Cheile din Parcul Național Samaria sunt considerate a fi printre cele mai frumoase din Europa. Călătoria durează cam 5 ore și începe la 1200 de metri altitudine, terminându-se la malul mării. Este o experiență inedită întrucât pe parcursul plimbării ne întâlnim cu măgari și capre dintr-o specie numită Kri-Kri, extrem de prietenoase cu turiștii.

8. Croazieră în Insula Santorini

Insula Santorini este rezultatul erupției unui vulcan. Din capitala Fira se înfățișează o priveliște de vis către caldera, apusul văzut din această zonă fiind considerat a fi cel mai frumos din lume. La bordul vasului se ia masa.

9. Excursie la Gramvoussa și Balos

Gramvoussa este o insulă pe care trăiesc peste 100 de specii de păsări, fiind un loc de popas pentru păsările migratoare în drum spre Africa. Pe insulă se află un castel veneţian, ridicat în secolul al XVI-lea. Drumul până la castel reprezintă o urcare de 20 de minute, care presupune puțin efort deoarece se merge pe pietriș. Recompensa vine din plin la finalul urcării, căci priveliștea este fabuloasă. De la Gramvoussa se poate ajunge la Balos in 15 minute cu vaporașul. Din cauza apei foarte mici, vaporasul se oprește înainte de a ajunge la Balos, iar transferul turiștilor continuă cu bărcuțele. Laguna Balos este o fâșie de pământ cu nisip alb și roz, asemănătoare cu plajele din Caraibe.

10. Jeep Safari

Vreme de 7-8 ore turiștii au șansa de a face o călătorie plină de aventuri, cu mașini 4X4, pe sosea și în munții cu un peisaj pitoresc din sudul Cretei, la marea Libiana. Excursia include și un barbeque pe plaja.

Insula Creta este o destinație de vacanță foarte dragă mie pentru că se potrivește mai multor tipuri de concediu: vacanță cu familia, vacanță cu prietenii, lună de miere, teambuilding. Vă recomand cu drag să o vizitați și vă stăm la dispoziție cu sugestii din experiența noastră, precum și cu oferte la office@musttravel.ro sau la telefon 0770 223361.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Lefkada, insula cu plaje exotice și peisaje minunate de coastă

Astazi am gasit un moment de ragaz si mi-am dorit tare mult sa va impartasesc din experienta mea in Lefkada, insula considerata a fi Caraibele Greciei. Suprafata insulei este de 336 kmp si adaposteste o sumedenie de plaja, inchise in mici golfuri, total diferite intre ele. Insula este una muntoasa, iar majoritatea drumurilor catre plaja le-am facut pe strazi inguste, de munte. Cele mai frumoase plaje sunt si cel mai greu accesibile. Considerate a fi unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, situate pe coasta vestica a insulei, Porto Katsiki, Kathsima si Egremni atrag cei mai multi turisti. Apa trece de la turcoaz la verde smarald printr-o multime de nuante, este limpede si destul de adanca. Cea mai usoara intrare in mare se gaseste in Nidri.

Tot in Nidri se afla si punctul de plecare in croaziera pe mare. Croaziera dureaza intre 7 si 9 ore si cuprinde vizite la Porto Katsiki, Egremni, Kefalonia, Ithaca, Meganisi, Madouri si Skorpios.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

La Porto Katsiki si la Ithaca lui Ulise se permite doar coborarea pentru inot. Experienta este una extrem de placuta, cu atat mai mult cu cat apa straluceste ca un smarald si te imbie sa cobori pentru a o intalni din nou. (Noi am mers si separat la Porto Katsiki. La fel va recomand si voua. Va va cuceri.)

Pe Insula Kefalonia se debarca pentru aproximativ 2 ore. Tavernele cu baklava, limonada si inghetata sunt frumos amenajate, iar ospatarii foarte primitori. In port se gasesc si magazine cu obiecte hand-made, posete si sandale grecesti, precum si alte frumuseti de achizitionat ca amintiri.

In Meganisi, vaporul se opreste la locul pesterii lui Papanikolis. Aceasta pestera a fost folosita de catre capitanul Latridis pentru a-si ascunde submarinul in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Insula Skorpios a apartinut milionarului grec Aristotel Onassis. Acesta a cumparat Skorpios in 1962 pentru 3 milioane de drahme grecesti. Insula a devenit cunoscuta dupa ce a gazduit nunta acestuia cu fosta doamnă a SUA, Jacqueline Kennedy, in octombrie 1968. Athina Onassis, nepoata milionarului grec, a vandut insula in 2013 catre un magnat rus. Aceasta a fost evaluata la peste 200 milioane de dolari. Plaja insulei se numeste Jacqueline Kennedy, iar intreaga insula arata ca o fortareata.

Lefkada este cunoscuta si pentru viata de noapte activa. In statiunea Nidri se afla cluburi de noapte, cluburi de karaoke, terase si restaurant. Tot din Nidri am plecat si la petrecerea de noapte pe vapor. Tematica era white party, iar la plecare fiecare pasager de pe vas a primit cate un balon alb. Inaltarea baloanelor albe in imaginea apusului de soare si a aprinderii luminilor pe terasele din port ne-a oferit o imagine de pastrat in suflete. Am dansat, am coborat pe plaja, unii au facut baie in marea calda, si am revenit in port in jur de ora 01.00. A meritat fiecare secunda!

Insula este cunoscuta indeosebi ca o statiune pentru tineri prin natura activitatilor pe care le ofera: kiteboarding, surf, paragliding, ATV, snorkeling, scuba diving si foarte multe altele. Am incercat si noi o parte. :)

Va recomand cu drag o excursie in Lefkada. Veti gasi acolo o varietate de posibilitati de petrecere a timpului, o multime de plaje ce concureaza prin frumusete, multa mancare buna, petreceri, croaziere si … peripetii. :)

Tip: Cea mai frumoasa priveliste este de la Templul lui Apollo!

Bootstrap Image Preview

🌈O plimbare relaxanta pe litoralul romanesc

In cateva zile începe un nou sezon estival, iar litoralul romanesc va fi din nou plin de turistii dornici de relaxare și distracție la malul marii.

Mi-am propus sa fac o mica excursie de-a lungul litoralului romanesc pentru a vedea ce imbunatatiri au mai fost aduse unităților de cazare și ce servicii se ofera turistilor in acest an. Am pornit cu partea de sud a litoralului unde am gasit plaje mai inguste, ce sunt brazdate de golfuri sau marginite de faleze inalte. Cel mai mult mi-au plăcut Complexul Lacul Racilor și Popasul Pescarilor, doua locatii superbe ce merita toată atenția turistilor.

Complexul Lacul Racilor il gasim in stațiunea 23 August. Cand ajungi aici, te vezi inconjurat de flori si multă verdeata și nu în ultimul de rând de lacul pe marginea caruia te poți plimba în voie. Daca doriti sa zabovoti mai mult in zona, e bine sa stiti ca puteti lua cazare. Aceasta se poate face în hotel și in casutele amplasate pe marginea lacului. Fiecare casuta are cate doua camere, una se afla la etaj si una la parter. Acestea sunt despartite de o scara interioara si fiecare este dotata cu baie proprie. Masa se poate servi pe terasa complexului, amplasata pe lac. In timpul mesei va puteti delecta admirand lebedele în toată spendoarea lor.

Pentru a ajunge la plaja avem de mers 15 minute. Popasul Pescarilor Il găsim In Olimp și este amplasat la malul Marii Negre. Aici putem servi peste proaspat, prins în ziua respectiva, dar și multe alte delicatese. Plaja complexului este lata, nisipoasa și intrarea în apa se face lin.

Inaintand spre partea de nord a litoralului, am găsit plaje late și frumoase, deja pline de sezlonguri. Hotelurile erau aproape pline de turiști care profitau de vremea buna, ce a debutat inca din aprilie. Si noi am avut parte de o vreme superba. Nu mai conteneam sa ne bucuram de stralucirea apei, de apusul ce oferea imaginea soarelui oglindidu-se în valurile marii si de briza ce ne alinta plimbarile lungi pe malul apei.

Am avut bucuria de a gasi hoteluri deja punse la punct, ce asteptau cu nerabdare turistii, dar și hoteluri aflate în renovare, pregatindu-se pentru a oferi servicii cât mai calitative și variate celor ce le vor trece pragul. Pe litoralul romanesc sunt din ce in ce mai multe hoteluri destinate famiilor cu copii, carora le pun la dispoziție patuturi de bebelusi și carucioare, oferite in mod gratuit, pe perioada șederii, dar si spatii de joaca amenajate la interior și exterior. Am vizitat hoteluri care au și baze de tratament, unde poți trata multiple afectiuni ale organismului sau poți avea parte de ședințe de relaxare la spa.

Litoralul devine tot mai ofertant pentru cei ce iubesc vacanțele în Romania. Va invitam sa il redescoperiti pentru ca merita!

Bootstrap Image Preview

Cipru, destinatia mea perfecta 😍

Luna septembrie...de cand o asteptam :) Visam sa pot pleca in mult dorita vacanta din Cipru, Limasol.

Pe 12 septembrie, la ora pranzului, am ajuns la destinatie. Eram nerabadatoare sa merg cat mai repede la plaja, sa ma pot bucura de soare si sa ma relaxez ascultand valurile marii.

Limassol este al doilea oras ca marime din Cipru si atrage foarte multi turisti in fiecare an. Plaja de aproximativ 3 km si imprejurimile sale formeaza zona turistica a orasului, iar aici restaurantele, barurile, cluburile si magazinele sunt foarte numeroase. Turistii nu se pot plange de lipsa de activitate in oras. De la vizitarea obiectivelor turistice si pana la cumpararea suvenirelor sau distractiilor nocturne, Limassol ofera cate ceva pentru fiecare.

Plimbarile de seara pe faleza orasului erau o adevarata placere. Simteam cum marea imi mangaie parul si cum privelistea imi bucura sufletul. Ei bine … sa iesim din zona de visare si sa revenim cu picioarele pe pamant. Am continuat plimbarea incercand sa aleg ce sa savurez. Am ales, pentru inceput, un porumb copt cu putin unt. Un deliciu :).

Pentru ca nu aveam prea multe zile la dispozitie, am decis sa scot maxim din ele si sa imbin mersul la plaja cu vizitarea altor locuri impresionante. Toate peisajele constituie un amestec de istorie si de mister. Unde mai pui ca privelistea era mereu uimitoare, iar inotul prin apa cristalina era un vis implinit! In cazul in care vrei sa te adpostesti putin la umbra pe la orele pranzului (stiu ca nu sunt recomadate orele de plaja :), gasesti cu usurinta copaci sub care sa te poti bucura de putina umbra si racoare .

De-a lungul plajei, pe cateva sute de metri, gasesti multe magazine, mini market-uri, de unde va puteti aproviziona cu o larga varietate de produse alimentare, chiar si romanesti..

Zona in care am fost cazati era relativ aproape de plaja si oricum drumul nu mi se parea lung caci avea ce sa-mi capteze atentia: florile superbe si palmierii din gradinile caselor si blocurilor, precum si pomii plini de fructe.

Bootstrap Image Preview

Si cum zilele noastre de vacanta treceau destul de repede, a venit randul plimbarilor spre Phaphos, unde aveam de vizitat multe locuri ce promiteau a fi de neuitat.

Cea mai populara atractie turistica din orasul Paphos este Casa lui Dionis, unde putem admira o colectie uriasa de mozaicuri în culori vibrante. Parte din Situl Arheologic Paphos, ce contine o sumedenie de ruine greco-romane, Casa lui Dionis este un exemplu excelent al maiestriei din acea perioada. Cladirea este numita după zeul Dionis, ce apare în multe dintre mozaicurile din casa, care infatiseaza scene din mitologia greaca.

Mormintele Regilor, aflate lângă orașul Paphos, sunt, de fapt, o necropola uriasa ce dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. Mormintele au fost cioplite in piatra și decorate cu coloane dorice. In ciuda numelui, nu exista dovezi ca vreun membru al familiei regale este inmormantat in acest loc. In schimb, necropola era locul de veci pentru aristocratii din vechiul Ptolemaic. Aceste morminte sunt unice în Cipru, fiind influentate de tradiția egipteana cand se credea ca mormintele ar trebuie să semene cu o casa.

Dupa ce am vizitat cu mult interes zona arheologica, ne-am indreptam spre Piatra lui Romeo sau stancile Afroditei.

Legendele spun ca in acel loc s-a nascut Afrodita, zeita dragostei si frumusetii. S-a zamislit din valurile marii inspumate si s-a lasat purtata catre tarm intr-o cochilie de scoica.

Petra Tou Romio (Piatra lui Romeo) este un alt loc superb, care iti fura privirile. Stancile sunt inconjurate de apa cristalina, iar locul este numai bun pentru scuba diving. Petra Tou Romio este asociat cu eroul bizantin Digesnis Akritas, care cu puterea sa iesita din comun a pravalit in mare blocurile masive de piatra pentru a-i tine la distanta pe cei ce doreau sa jefuiasca locurile.

Vacanta mea in Cipru s-a incheiat foarte repede, insa mi-a sadit in suflet extrem de multa bucurie. A fost exact asa cum m-am asteptat, relaxant, cuceritor si plin de poveste. Voi reveni cu drag pe acele meleaguri! Si sper sa se intample curand!

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

🕊 Conectarea mea cu Delta Dunării și bucuria de a te simți liber

De foarte mult timp îmi doream să vizitez Delta Dunării. Citisem mult despre această destinație, despre zonele care se pot vizita și cât de frumoasă poate fi, cu toată flora și fauna sa, deja celebre în lume.

M-am hotărât să o vizitez într-un weekend din luna august. Orașul în care locuiesc este la o aruncătură de băț…peste Dunăre ..de Tulcea, așa că m-am gândit să mă aventurez în a descoperi una dintre marile capodopere ale naturii, considerată un paradis natural unic în lume.

Mi-am făcut itinerariul pe zile, m-am informat asupra obiectivelor turistice pe care urma să le vizitez și am efectuat rezervarea către unitatea de cazare.

Am hotărât să merg în satul turistic Mahmudia, pe brațul Sf. Gheorghe, iar cazarea am ales-o la o pensiune de 3 stele cu piscină. Am optat pentru tipul de masă demipensiune, unde aveam să gust și să mă bucur de savoarea mâncărurilor din pește, timp de 3 zile.

Ziua plecării a sosit, așa că am pornit la drum încrezătoare, plină de bucurie și entuziasm, caci urma să vizitez una dintre cele mai mari și frumoase delte din Europa, pe lânga cea a Volgăi (Rusia).

Drumul a fost destul de bun, străzile fiind asfaltate recent. Pe traseul stabilit cu grijă de acasă, am mai făcut câteva opriri în care am vizitat și câteva mănăstiri (Cocoș, Celic-Dere, Saon), aflate în județul Tulcea și pe care vi le recomand cu căldură, fiind o oază de liniște sufletescă.

Când am ajuns la destinație, proprietara unității de cazare ne-a întâmpinat bucuroasă, făcându-ne o mică prezentare a locației. Apoi ne-a condus în camera rezervată pentru noi.

Încântarea pe care o aveam respirând aerul curat și adulmecând aromele ce veneau din bucătăria pensiunii m-au relaxat pe loc, uitând de oboseala acumulată pe drum.

Mâncarea de prânz, gătită chiar de gazdă, te făcea să te simți ca acasă. Una dintre specialitățile servite a fost o tocană marinărească din crap, servită cu mămăliguță, urmată de pește la tigaie, nelipsit din meniurile bucătăriei tradiţionale lipovenești. Eu nu sunt un fan al meniului pescăresc, însă aceste bucate, gatite de oameni ai locului, chiar au fost delicioase. Următoarele ore mi le-am petrecut pe faleza Dunării, brațul Sf. Gheorghe, unde m-am plimbat, am mâncat înghețată și am admirat vaporașele cu turiștii, care plecau către canalele Deltei, excursie de care urma să mă bucur și eu, a doua zi.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Dimineața următoare a început cu un mic dejun tradițional, ca în Deltă, cu o salată de icre de știucă, asezonată cu roșii foarte gustoase. Imediat după, ne-am deplasat către locul de unde urma să ne îmbarcăm pe vaporaș, pentru a explora canalele înguste ale Deltei și lacurile cu frumoasele peisaje cu nuferi albi și galbeni, precum și o varietate a speciilor de păsări. De altfel, mă asigurasem de cu seară că am bateria telefonului încărcată, ca să pot imortaliza toate aceste minunății ale naturii. Și.. ne-am pus în mișcare. 😊

Am avut noroc ca domnul care cârmuia vaporașul ne-a lăsat să stăm în față, iar ceilalți turiști îmbarcați au fost îngăduitori. Calatoria a început lent, cerul era senin, iar aerul un pic tăios, dar plăcut. Încercam să cuprind cu privirea tot peisajul și să nu scap ceva din vedere. Pe marginea canalului era stuf și papură, dar și sălcii pe ici, pe colo. Prima dată am intrat pe Canalul Litcov, unde am văzut cățiva pelicani gălăgioși aflați pe uscat, și, desi, nu ne-am putut apropia mai mult cu vaporașul, am fost bucuroasă să văd și lebedele albe, pline de grație și mândre că sunt admirate de noi. Am intrat și pe Canalul 13, unul dintre cele mai romantice și frumoase canale pe care le-am văzut. Bărcile și vaporașele se strecurau cu greu prin canal pentru că era destul de îngust, iar lateral erau doar sălcii pletoase, ce îngreunau mersul bărcii în care ne aflam. Am respirat o liniște profundă, care te făcea să meditezi și să uiți de tot. Din când în când, vedeam pescăruși care zburau din creangă în creangă sau chiar în fața vaporașului nostru. Pe tot cuprinsul plimbării cu vaporașul am simțit mirosul puternic de pește și de mlaștină specific deltei.

Trecând prin Lacul Rotunda, l-am găsit la fel de frumos cum îl găsisem în poze. Pe tot cuprinsul canalelor, am descoperit case de pescari, care în cursul săptămânii erau locuite de aceștia. Își prindeau peștele cu plase și undițe viu colorate, iar în weekend se întorceau în sate la familiile lor. Trebuie să știți că acele căsuțe nu au curent electric.

Lacul Cuzmințiul Mare este un loc în care am avut surprinderea să observ culturi întregi de nuferi galbeni, protejați prin lege. Nuferii albi se trecuseră deja, fiind înfloriți doar în perioada mai-iunie. Nuferii galbeni sunt un pic mai mici la petale și grad de desfacere, dar la fel de frumoși și regali precum cei albi. Am scos imediat telefonul și am reușit să surprind nuferii și lacul în toată splendoarea, iar barcagiul nostru a încercat să intre cat mai mult cu putință în centrul lor, fără a se înfunda motorul cu rădăcinile lor și fără a le dăuna. Lacul Cuzmințiul Mic este un lac la fel ca cel anterior, doar că mai mic ca întindere, încărcat de nuferi galbeni și brotăcei, care săreau pe frunzele acestor flori delicate.

Lacul Gorgova mi s-a părut cel mai mare ca întindere, privind în zare doar o întindere imensă de apa. Aici timpul se comprima și momentele se simțeau unice și speciale. Aș fi vrut sa pot opri timpul în loc și să rămân pentru mai mult timp acolo, în vaporașul din mijlocul lacului, fără nimic altceva în jur, cu sentimentul plăcut de libertate deplină.

Când am ieșit din cuprinsul acestui lac am ajuns în zona sălciilor, unde am descoperit cormoranii, păsările deltei și egretele. Pe Lacul Potcoava am găsit bucuroasă cai sălbatici maronii și vaci sălbatice, ce stăteau relaxate pe maluri, în pace deplină și în căutare de hrană.

Plimbarea a durat 3 ore, timp în care am reușit să uit de toate gândurile și problemele cotidiene, să mă răsfaț cu briza aerului răcoros de pe canale și să mă relaxez într-un mod extraordinar.

Și ca să încununăm acea plimbare, la prânz am servit celebrul borș de pește, alături plachie de pește. Am rămas la piscina unității de cazare pentru a face plajă și pentru a admira pozele din telefon. Seara mi-am petrecut-o plimbându-mă pe faleza din Sf. Gheorghe și admirând apusul roșiatic.

Bootstrap Image Preview

Ultima zi de sejur a trecut rapid, era ziua în care trebuia să facem check-out-ul. După servirea micului dejun ne-am luat la revedere de la gazda unității de cazare, care a fost foarte amabilă și primitoare cu noi și ne-am hotărât să mai facem câteva opriri în drumul spre casă. Așa că am vizitat Cetatea romană Halmyris, aflată la 3 km de satul Murighiol. Cetatea are o formă trapezoidală cu 15 turnuri și valul de apărare. Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Am mai vizitat Muzeul Satului Pescăresc Tradițional, aflat la 26 de km de Mahmudia, pe care vi-l recomand cu drag. Aici exista 10 casuțe tradiționale pescărești, amplasate pe 3 alei (indicând cele 3 brațe ale Dunării), ce ilustrează un mini sat, care adapostește chiar și o bisericuță și 2 mori, langă care toți turiștii aflați acolo veneau să se pozeze.

Aș putea spune că vizita mea în Delta Dunării a fost o experiență unică, pe care aș repeta-o oricând și o recomand tuturor celor care nu au vizitat încă feerica Deltă, loc din care te întorci încărcat de energie, mai viu și cu mult optimism, cu mai multă prețuire pentru viață, cu mai mult respect pentru natură.

Voi reveni cu plăcere în Delta Dunării pentru a-mi lua doza de bucurie, ori de câte ori voi simți nevoia. Și același lucru vă recomand și vouă, dacă vreodată simțiți că vă scade nivelul de optimism.

Borovets, o statiune de schi pe placul tuturor

Borovets este o frumoasa statiune montana din Bulgaria, cea mai veche din zona muntoasa a tarii, datand de la 1896. Este situata la altitudinea de 1390 metri si reprezinta un paradis pentru iubitorii sporturilor de iarna. Resortul de schi Borovets este unul dintre cele mai moderne si mai mari din Bulgaria, iar Muntii Rila sunt foarte prietenosi cu cei care vin sa ii viziteze.

Spun ca sunt prietenosi intrucat se adapteaza pe aptitudinile tuturor sportivilor de sezon. Exista partii potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti. Iar la baza partiei din fata Hotelului Rila se afla Scoala de Schi, ce gazduieste monitorii, gata sa iti sara in ajutor pentru a deprinde cat mai repede tainele minunate ale sporturilor de iarna. O ora cu un monitor de schi costa 60 leva/persoana, echivalentul a 30 euro. Inchirierea echipamentului de schi costa 25 leva/zi, iar schi pass-ul pentru jumatate de zi costa 34 leva. Domeniul schiabil ajunge pana la 2560 metri. Telecabina urca pana 2369 metri, dar pentru diferite alte partii decat cele ce pleaca de la telecabina se iau teleschi-uri.

Va recomand cu drag sa faceti o plimbare cu telecabina, chiar daca nu schiati. Privelistea este miraculoasa. Puteti lua si o masa traditionala la unul dintre restaurantele din varf de munte.

In total exista 19 trasee. Cel mai lung traseu de schi are 12 kilometri. Suma traseelor este de 58 kilometri. In Borovets se schiaza pana in luna aprilie, iar partiile pentru intermediari si pentru experti au si nocturna. Borovets a gazduit de duoua ori World Cup Alpine.

Iar daca pana acum am vorbit doar despre schi, haideti sa trecem in revista si alte activitati ce ne pot umple vacanta in Borovets. (Va recomand minim 7 zile. Noi am stat 5 si nu a fost suficient pentru a face tot ce ne dorim.)

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

O plimbare cu snowmobilul, pe un traseu ce se confunda uneori cu partia pentru incepatori, va poate garanta o experienta de vis. Peisajul este feeric. Brazii batrani de sute ani isi poarta cu mandrie crengile incarcate de zapada. Totul arata ca in cartile de povesti din copilarie, unde zana iarna ii bucura pe copii cu omat moale pentru oameni de zapada si pentru sanius. Zana iarna s-a adaptat peisajului modernizat cu lift pass-uri si telecabine, cu indicatii de traseu, scrise in bulgara si in engleza, dar pastreaza misterul frumusetii anotimpului alb si ii croieste loc rapid in sufletele cu dor de copilarie si cu dragoste de frumos.

Pentru cei care nu schiaza sau nu se dau cu placa, dar nu se pot lipsi de alunecarea pe zapada, exista o partie ce este plina de sanii. Unul dintre comerciantii locali a dezvoltat o afacere cu ceai si vin fiert, iar celor ce aleg sa se aseze la terasa lui, li se ofera gratuit folosirea saniutei.

Si daca tot am vorbit despre vin fiert, va pot marturisi ca cea mai frumoasa imbinare de simturi poate avea loc la poalele partiei, pe o banca din lemn, privind schiorii, savurand vinul cald si aromat si privind fulgii ce se aseaza. Pana si fulgii de nea poarta cu ei imaginea fulgilor din poveste.

Serile le puteti petrece la discoteca Hotelului Iceberg 4*. Aici am stat noi. E un hotel frumos, mare, cu parcare privata, cu piscina, sauna si fitness. Va recomand camerele VIP. Sunt mari, frumoase si calduroase. Privelistea din balcon iti garanteaza o zi perfecta:

Statiunea este mereu plina de viata. La orice ora ai merge pe pantele micutei asezari alpine vei gasi oameni dispusi sa petreaca. Exista numeroase restaurante si pub-uri ce tin petreceri pana dimineata. Singura tinuta acceptata este costumul de schi.

Borovets este o statiune plina de viata, cu partii bune, cu oameni amabili si primitori, cu un peisaj absolut miraculos. Este o destinatie de vacanta perfecta pentru cei ce iubesc adrenalina si calatoriile.

Bootstrap Image Preview

🏰 Lisabona visurilor mele!

Lisabona este cel mai aproape de sufletul meu dintre toate capitalele Europei. Este locul frumos, cu oameni calzi si veseli, cu traditii si peisaje ce literalmente iti taie respiratia, cu cele mai bune mancaruri din peste si cu unele dintre cele mai bune vinuri din Europa. Ei bine, este locul in care gasesti de toate: castele, plaje, plimbari cu barca, cu tuk-tuk, istorie , restaurante excelente, o briza calda a oceanului, moda si relaxare.

De cum pasesti pe aeroportul din Lisabona, stii ca va fi o vacanta reusita. Te intampina soare, palmieri si veselie. Acolo grijile stau in loc. Le ia locul voia buna si distractia.

Va sfatuiesc sa va luati cazare in centrul vechi al Lisabonei pentru a fi in permanenta conectati la specificul locului. In plus, sa iesi in fiecare dimineata dintr-un hotel de acolo, te face sa te simti parte din povestea regalitatii portugheze. Cele mai frumoase cartiere sunt Alfama, Bairro Alto si Baixa. Distanta pana la ocean e de doar cativa pasi, iar acolo veti gasi cantareti, mimi si dansatori.

Pentru a vedea orasul de sus, cea mai frumoasa panorama o puteti gasi la Castillo san Jorge. Este un castel maur, construit ca cetate fortificata, pe cel mai inalt deal din centrul vechi al Lisabonei.

Un punct turistic de referinta il reprezinta Torre de Belem, construit pe malul oceanului, cu scop de fortareata, pentru a apara Lisabona de cei de veneau din vest. A fost construit intre 1515-1519 si proiectat de catre Francisco de Arruda pentru Dom Manuel I.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Parcul Natiunilor a fost construit pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998. Acest parc s-a dezvoltat prin construirea Oceanarului si a mall-ului Vasco da Gama. De aici pleaca si telegondola ce te plimba deasupra apei si iti ofera privilegiul de a vedea de sus cel mai lung pod din lume.

Va recomand sa inchiriati o masina si sa porniti in explorarea imprejurimilor Lisabonei. Unele dintre cele mai cunoscute statiuni ale Portugaliei sunt Cascais, Estoril sau Costa da Caparica. Frumoasa plaja Guincho, Cascais, este una dintre cele mai largi din Portugalia. Este o plaja salbatica, inconjurata de dealurile din Serra de Sintra. Fortul-citadela din Cascais este situat deasupra micului port de pescuit, are pereti solizi si impunatori si a servit ca obiectiv de aparare.

Estoril se afla la doar douazeci de minute de Lisabona. Statiunea are un cazino foarte cunoscut si a fost resedinta lui Juan de Bourbon, pretendent la tronul spaniol la sfârșitul secolului al XX-lea. Din parcul cu palmieri, situat in fara Cazinoului, se ajunge, printr-un pasaj subteran la plaja Tamariz, de unde se poate ajunge merge, pe jos, pana la Cascais, traversand mai multe plaje naturale. Estoril a devenit in trecut o destinatie preferata de regii europeni exilati, printre care si regele Carol al Romaniei, fiind denumita “Riviera Portugheza”.

Costa da Caparica se afla la 30 de kilometri de Lisabona si este cunoscuta pentru plajele intinse si turismul bine dezvoltat. De la Costa da Caparica la Lisabona veti gasi in drumul vostru celebra statuie Cristo Rei. Este un monument catolic, dedicat lui Hristos. Aceasta statuie a fost comandata de catre Cardinalul Lisabonei dupa ce a vizitat Rio de Janeiro si a vazut statuia similara de acolo. Statuia a fost ridicata la 133 de metri deasupra marii si se afla pe malul stang al raului Tajo. Monumentul are 82 de metri inaltime si 4 arcuri ce sustin statuia inalta de 28 de metri.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Sintra se afla la 25 de kilometri de Lisabona si adaposteste orasul din povesti. Micul Sintra se afla intr-o zona muntoasa, cu stradute inguste si cochete, unde veti intalni cantareti de muzica fado. Palatul Pena este colorat, vesel si plin de surprize. Orice asteptari va vor fi depasite.

Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei continentale si unul dintre obiectivele mele de must travel. Pe vremea cand se considera ca Europa este singurul teritoriu, Vasco da Gama a spus ca acolo e capatul Pamantului. La “capatul Pamantului”, adica la 45 de minute de capitala, vantul bate foarte tare, iar temperatura resimtita este mai mica cu 10-15 grade fata de oras. Valurile se sparg la mal, culorile apei sunt spectaculoase, iar senzatia ca acolo se termina lumea este prezenta si profunda. Va vand un pont: daca vreti sa aveti poze spectaculoase de la 150 de metri deasupra marii, pe marginea prapastiei, fara spectatori, va trebui sa coborati pe pietre, aproximativ 30 metri, in partea stanga. Veti gasi niste pietre mari ce permit sa va opriti si sa faceti poze. Va trebui sa aveti foarte multa atentie…sub voi sunt stanci si apa involburata. Oceanul iti fura inima!

Lisabona este taramul iubitorilor de frumos, de prospetime, de aventura si de emotie. Este un amestec de bucurie si nou, cum rar veti mai intalni!

🌼 Insula Madeira, paradis în Atlantic

Când am ales vacanța în Madeira, nu știam foarte multe despre această insulă. Ce mă interesa în mod deosebit era faptul că acolo va fi cald în luna ianuarie. Țin să menționez că în Madeira este, de altfel, cald tot timpul: iarna temperatura nu scade sub 16 grade, iar vara crește până pe la 28.

Îmbrăcămintea pe care am luat-o în bagaj a fost una lejeră, potrivită pentru excursii pe mare, excursii pe munte și seri relaxante la restaurantele de pe malul oceanului. Ceea ce nu avea cum să lipsească din bagaj era camera foto. Am descoperit că Madeira oferă peisaje extraordinare, capabile să descarce acumulatorii mult mai repede decât ne-am fi așteptat.

Încă din timpul zborului, ne-am hotărât asupra excursiilor ce urma să le facem. Aterizarea pe aeroportul din Madeira este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase din lume. Pista este scurtă și se află pe o stânca, lângă apă.

Când am plecat din țară, temperatura era de -13 grade și ningea abundent. În primitoarea Madeira, temperatura era de 22 de grade Celsius, ceea ce ne-a făcut dornici de a ne bucura de caldură și de a porni la pas spre explorarea insulei.

Ne-au întâmpinat străduțe înguste și colorate, terase și felinare rupte din povești, picturi stradale, crame de vinuri, clădiri istorice și multe locuri încărcate de povești ale oamenilor de referință, ce au trecut pe acolo.

Pentru început am vizitat crama de vinuri din Madeira, unde se face tradiționalul vin de Madeira, dulce, destul de puternic alcoolizat și parfumat. Este vinul pe care ți-l dau la primire atunci când intri în restaurante.

Am continuat vizita la piața de flori și la cea de fructe. Am aflat ca streliția provine de pe acest tărâm și că fructul pasiunii se găsește în șapte soiuri.

A urmat o excursie pe munte, ce a durat aproximativ 8 ore. În cadrul acestei excursii am ajuns în locația numită Cabo Girao, locul ce se află la 560 de metri deasupra mării, unde poposești pe o podea de sticlă, de pe care poți vedea întinderea albastră a oceanului, priveliște ce îți taie de îndată răsuflarea. Despre Cabo Girao vă pot spune că este unul dintre motivele pentru care se merită să ajungi în Madeira.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

În drum spre Cabo Girao am trecut printr-un mic sat pescăresc, Camara de Lobos, situat la aproximativ 15 minute de Funchal, capitala insulei, locul în care a locuit Winston Churchill.

Am continuat excursia noastră și am ajuns la Porto Moniz, un alt mic sat de pe coasta de nord, cunoscut pentru piscinele naturale și fascinantele cascade.

Întorși în Funchal am vizitat fabrica de broderie, unde am urmărit întregul proces de design și creație al minunatelor broderii.

O altă excursie, pe care am așteptat-o cu nerabdare a fost cea cu bărcuța piraților, vreme de 3 ore, pe Oceanul Atlantic. Îmbarcarea am făcut-o în Funchal și am navigat paralel cu țărmul spre Cabo Girao. Primirea pe barcă ne-a fost facută de către un papagal destul de gălăgios, dar și de prietenos. Era obișnuit să facă poze cu turiștii. :)

Barca era o copie fidelă a vasului lui Cristofor Columb și odată ce pătrundeai la bordul său, începea povestea. În cadrul excursiei pe ocean poți vedea balene și delfini, iar dacă nu apuci să-i vezi ți se promite încă o excursie, oferită gratuit.

O altă vizită a fost la grădina botanică, una dintre cele mai mari și mai frumoase din lume, locul în care se întâlnesc o multitudine de specii rare.

O priveliște extrem de frumoasă asupra orașului Funchal se poate vedea la capătul călătoriei cu gondola.

La finalul excursiei noastre am fost să vizităm piața de pește, unde pescarii veniți de pe ocean cu capturi de ton și peste spadă, te invitau să cumperi cât mai proaspăt și cât mai ieftin.

Pentru acasă am luat bolo de mel, o turtă tradițională din melasa și miere, fructul pasiunii și fruct de filodendron (te cucerește de la prima degustare), poncha, bautură tradițională cu rom, miere și fructul pasiunii, vin de Madeira, precum și multe alte bunătăți.

Însă, cel mai important lucru pe care l-am luat din Madeira, a fost o stare de bine despre care pozele nu pot povesti.

Vă recomand cu căldură și încredere să vizitați insula din Atlantic, de unde veți pleca, cu siguranță, având un bagaj de amintiri neprețuite.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

☀ Moscova – Capitala Estului

Timpul petrecut in Rusia a reprezentat una dintre cele mai bune si mai frumoase experiente traite in alte colturi de lume. Aceasta tara respira traditii, istorie si cultura. Iar cetatenii ei sunt insufletiti de cea mai mare dragoste de patrie si de neam pe care le-am intalnit. Aceste aspecte iti trezesc pe loc curiozitatea de a descoperi mai mult decat scrie in carti despre ceea ce inseamna Rusia. In calatoria mea am vizitat mai multe zone, insa acum voi povesti putin despre Moscova. Este un oras atat de mare, de frumos si de interesant, incat merita un loc unic in blogul nostru.

Moscova reprezinta capitala politica si economica a Federatiei Ruse. Practic, de acolo bate ceasul pentru tot ceea ce inseamna decizii de stat sau de lume, ce implica aceasta tara. Kremlin se afla in celebra Piata Rosie, ce masoara 330 metri lungime si 70 metri inaltine, si este fosta resedinta imperiala si actualul sediu al presedintelui Rusiei. Din Piata Rosie pleaca marile strazi ale Moscovei si principalele drumuri ale tarii.

Cea mai celebra imagine ce ilustreaza Rusia apartine Catedralei Sfantul Vasile, puternic luminata pe timpul noptii. Piata Rosie constituia locul incoronarii tarilor, locul favorit pentru demonstratii, ceremonii, proclamatii, defilari militare. Numele pietei vine de la cuvantul rusesc krasnaya, ce inseamna rosu, frumos. Tot in Piata Rosie se mai afla palatele si bisericile din Kremlin.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Una dintre cladirile impresionante este Mausoleul lui Lenin, ce adaposteste trupul conservat al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice.

Piața separă Kremlinul de zona comercială Kitay-gorod. Cel mai celebru magazin este GUM. La prima vedere m-a dus cu gandul la magazinul Harrods din Londra. Este plin de lumini si serveste ca magazine universal. Adaposteste marile brand-uri de moda ale lumii. Langa el se afla Catedrala Kazan, iar alaturi se gasesc Muzeul National de Istorie si Poarta Reinvierii.

Va recomand o croaziera pe Raul Moscova. Acesta trece prin centrul Moscovei, iar pe durata croazierei va veti apropia de foarte multe puncte de maxim interes in capitala Rusiei.

In drumurile voastre sa nu ocoliti statiile de metrou. In acest oras exista cea mai frumoasa statie de metrou din lume.

Moscow city este districtul comercial al Moscovei, singurul loc modern, cu cladiri zgarie-nori de peste 300 de metri inaltime. Este locul unde se afla marile companii ale Rusiei, dar si gigantii mondiali ai afacerilor, ce au venit sa isi dezvolte activitatile in Rusia.

Parcul Gorky este cel mai mare parc din oras si ofera o mare varietate de plante, cateva terase si restaurante, posibilitatea de a va plimba cu hidrobicicleta sau cu barca pe lac.

Teatrul Balsoi este unul dintre cele mai celebre din lume. In limba romana inseamna Teatrul Mare. Fondat in 1776, pe vremea tarilor, ofera astazi spectacole de opera si balet si reprezinta un etalon la nivel mondial in cee ace priveste profesionalismul, grandoarea si calitatea spectacolelor.

Mergeti sa vizitati Moscova! Va veti intoarce indragostiti de acest oras, ce nu seamana cu niciun altul din Europa. Se distinge prin eleganta, culoare si profund nationalism. Este o experienta de trait si un must travel!

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Verona, orasul celor doi indragostiti

Verona este al doilea mare oraș din regiunea Veneto si unul dintre cele mai prospere orașe ale Italiei de Nord. Frumoasa Verona este vizitată în fiecare an de peste 100 milioane turiști, mulți dintre ei străini, pentru bogăția sa artistică și diversele manifestări anuale.

Chiar de la intrare, din piata Bra, ai ocazia să vezi câteva atracții majore înconjurând grădina centrală cu fântâna arteziană. Grădina a fost un loc de paradă al soldaților Italiei unificate în 1866, putându-se vedea statuia lui Victor Emanuel al II-lea, primul rege, stând de strajă. In Piazza delle Erbe, cea mai veche piata din Verona, gasesti tot feluri de pub-uri, mancare proaspata, suveniruri si multe magazine. Verona este un centru comercial cu adevărat vibrant și foarte căutat de turiștii amatori de cumpărături. Interesant este că în Piazza Erbe s-a născut Universitatea din Verona în 1339. În acceasi piață se gasesc Fântâna Madonei din Verona și Palatul Maffei cu ale sale statui aflate în registrul superior: Hercule, Jupiter, Mercur, Apollo și Minerva. Vă va sări în ochi și Arcul Coastei.

Cand spui Verona, te gandesti la unul dintre cele mai romantic orase de pe pamant, plin de inimioare si declaratii de dragoste, iar acesta a fost primul motiv pentru care am vrut sa vizitez acest oras. Mi-am dorit sa intru in lumea lui Shakespeare, sa vizitez casa Julietei, plină de rochiile ei impunătoare, balconul iubirii și al serenadelor. Cu ochii călătorului de azi am mers cu ușurintă spre secolul al XIV-lea, când ceea ce a însemnat marea iubire a literaturii mondiale s-a petrecut. Tot acolo, in curtea casei Capulet, exista un perete ce poarta mii de promisiuni de iubire. Îndrăgostiții vin și lasă mesaje de dragoste, își scriu jurămintele pe perete sau pe biletele, le lipesc și își trimit gândurile spre Univers. Nu in ultimul rand, sa fac poze cu mainile pe sanii Julietei, aduce noroc in dragoste! Mi-ar fi placut mai mult daca ar fi fost mai liber si nu ar fi trebuit sa ma strecor printre zecile de oameni adunati, dar se intelege cand este vorba de un loc atat de romantic. Cuplurile romantice sigur vor adora orașul!

Ponte Pietra sau podul de piatră, este un pod din vremea romanilor construit în anul 100 Î.Hr si cel mai faimos pod din Verona ce traverseaza raul Adige. Privelistea este tare frumoasa. Întotdeauna este o idee bună să urci undeva sus de unde să poți admira totul în voie. Iar panorama de la Castel San Pietro asupra Veronei e inegalabilă și în niciun caz nu trebuie să o ratezi! Castelul este peste râul Adige față de centrul vechi, chiar în dreptul Ponte Pietra, și poți urca pe scări până la terasa panoramică, sau există un funicular până sus. Drumul catre el nu este foarte lung. Sunt doar cateva trepte de urcat si merita din plin efortul. Trage aer in piept, relaxeaza-te, admira panorama orasului, cladirile vechi si colorate.

Bootstrap Image Preview

Arena este un amfiteatru roman construit în secolul 1 d.H. cu cel mai înalt grad de conservare, datorită restaurărilor constante din anii 1600. Probabil este unul dintre cele mai mari amfiteatre din Italia. Arena putea adăposti în antichitate aproape 30.000 de persoane, dar în zilele noastre, din motive de securitate, capacitatea maximă a arenei este redusă la 15.000 de spectatori. Forma sa produce o acustică perfectă în orice loc, de aceea se țin aici numeroase concerte și spectacole de operă. Dacă nu vrei să mergi la un spectacol, poți vizita arena în timpul zilei.

Piazza dei Signori este o piață mare și frumoasă, care gazduieste in centrul sau statuia faimosului Dante Alighieri. Dante a găsit refugiu în Verona, unde a fost bine primit si ca răsplată, Dante a inclus nobila sa gazdă ca personaj în Divina Comedie.

Castelvecchio este un muzeu in care poti admira cateva opere de arta din lumea medievala. Intrarea a costat 5 euro. Acesta a fost construit in secolul al XIV-lea de catre familia Scala, cu scopul de a servi drept fortăreata militara, ca o forma de aparare impotriva vecinilor puternici ai Veronei. Are un sant in jurul sau, care pe vremuri era umplut cu apele raului Adige.

In Piazza dei Signori, spre Piazza delle Erbe, vei gasi turnul Torre dei Lamberti, construit in 1172 de familia Lamberti, fiind cel mai inalt din Verona. Are 84 m inaltime, si ofera o superba priveliste asupra coloratului oras. Priveliștea e atat de frumoasă, incat e o pierdere să nu vezi Verona de aici de sus.

Inghetata lor, faimoasa gelato, este incredibila! Pe langa faptul ca poti gasi o sumedenie de sortimente, gustul este grozav, iar textura fina si cremoasa. Aceste gelaterii se gasesc la fiecare 100 m si toata lumea mananca inghetata.

Pentru luat masa, recomand zonele mai linistite, unde preturile sunt mult mai mici, iar mancarea extrem de buna. Cu ocazia asta poti sa te bucuri de liniste, relaxare si privelisti placute ochiului. Insa, noi am luat masa si la restaurantele din fata Arenei, iar privelistea, combinata cu un pranz italian delicious, este de cuprins cu sufletul si de pus in sertarul de bucurii ale vietii.

Stradutele sunt multe si inguste iar sentimentul de pierdere este fantastic. Aceste străduțe italienești au ceva anume care te lasă mereu fermecat.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Dupa o lunga zi de vizitat, merita din plin sa mergi la Aquardens. Mi-a placut extrem de mult. Locul este grandios si relaxant, un real water park. Au foarte multe piscine, poduri, lagune, cascade, o multime de sezlonguri, cazi rotunde cu diferite tipuri de hidromasaj, piscine cu apa termala, lounge, water bar.

La subsol exista un fel de pestera cu apa calda si luminata in albastru intens. Apa termala este bogata in clorura de sodiu, brom si iod si alimenteaza toate cele 11 piscine. Dintr-una dintre piscine, te poti lansa afara, printr-un tunel, si ajungi in alta piscina, adanca de 1,30 m, cu apa calda, fara a iesi deloc din apa.

Pe langa acestea, mai sunt de adaugat saunele cu diferite temperaturi, baile turcesti, sauna filandeza, cascada de gheata, zona cu sare, sezlongurile calde, dusurile cu apa calda si rece, precum si diverse alte tratamente de infrumusetare. Complexul dispune si de un bar, de unde poti cumpara bauturi si sandwich-uri.

Daca vrei romantism, mancare buna si viata frumoasa a lui “il dolce far niente”, Verona este destinatia potrivita, caci te lasa sa il imbini toata bucuriile si placerile unei vacante minunate!

⛺ Siriu – peisaje, povesti si liniste

Departe de zgomotul si agitatia oraselor, pe DN 10, intre Buzau si Brasov, am descoperit un peisaj de poveste, inca neexploatat si foarte putin cunoscut de catre turistii de weekend: Comuna Siriu. Auzisem ca in zona domneste un peisaj de vis, demn de redat in picturi, si ca este atat de multa liniste incat poti scrie linistit o carte. Am pornit la drum, un drum de o frumusete ce te lasa fara grai, prin munti si paduri, cuprinsi de exultare si incercand sa cuprindem cu privirea si aparatele de fotografiat frumuseti de neasemuit. Ajunsi acolo, am avut posibilitatea de a descoperi obiective turistice absolut incantatoare, precum Barajul Siriu, Cascada Pruncea, Cascada Urlatoare sau Rezervatia de zimbri de la Intorsura Buzaului. Am inceput mica escapada din cotidian cu o drumetie la Barajul Siriu, construit intre 1982-1994, din pamant, piatra si argila, printr-o reteta inovatoare ce nu are foloseste beton. Are mai mult de 100 m inaltime si si reprezinta o hidrocentrala de 14 MW ce se alimenteaza din cei 100 de milioane de metri cubi de apa din Lacul Siriu. Privelistea catre lac este absolut feerica, iar o plimbare cu barca pe apa ce te poarta printre munti si copaci inalti completeaza marea incantare.

Am continuat plimbarea noastra cu vizitarea Cascadei Pruncea, ce are o cadere de 17 metri. Este important de mentionat ca in zona nu exista semnal la telefon, iar aceste simboluri de dezvoltare tehnologica pot fi folosite doar la imortalizat frumoasele peisaje. Iubitorii de sporturi extreme pot face rafting pe Raul Buzau sau pot incerca o plimbare cu caiacul.

In inima Muntilor Ciucas, la Cascada Urlatoare am gasit un amestec de culori ce ne-a taiat respiratia, o insiruire de izvoare de apa, unite intr-o perdea stravezie ce cade tumultuos printre stanci, peste calcarele din munte.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Lacul Vulturilor se afla la capatul unui drum accidentat, accesibil doar cu masini 4x4 si potrivit pentru senzatii tari. Lacul este unul periglaciar de 0,5 hectare si 2,5 metri adancime, situat in Muntii Siriului, in apropierea Varfului Malaia, la peste 1400 metri altitudine. Zona este salbatica, foarte putin cunoscuta de turisti si va poate oferi sansa de a vedea capre negre.

Si daca timpul va permite, va recomand cu mare drag o vizita la Intorsura Buzaului pentru a vizita Rezervatia de zimbri.

In aceasta zona, ideala pentru a va deconecta de jungla urbana, nu exista electricitate. Cu toate acestea, am gasit aici niste pensiuni extrem de frumoase, niste mese traditionale carora cu siguranta le vom duce dorul si gazde extrem de ospitaliere.

La finalul vacantei ne-am desprins cu greu din povestea aflata in munti, dar am promis ca vom reveni sa mai auzim susurul cascadelor datatoare de liniste si emotie. Asadar, cu recomandam cu drag sa explorati zona Siriului. Fericirea calatorului va va cuprinde de indata ce veti patrunde intre munti.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

👫 Orasul iubirii prin ochii mei

Visul de a simti magia parcului Disneyland a venit la pachet cu inca un vis, acela de a-mi savura cafeaua admirand Arcul de Triumf de pe cunoscutul bulevard din Paris, Champs Elyseess. Asa ca aceasta a fost a doua locatie vizitata dupa Disneyland. Champs Elyseess este cel mai cunoscut bulevard din Paris, plin de magazine celebre, cafenele, restaurante, cinematografe. Hotelul Grand Hotel Dechampaigne, unde m-am cazat, se afla la 4 km distanta. Bulevardul porneste din Place de la Concorde si se opreste la Arcul de Triumf, formand o parte din linia celebrei axe historique. Dupa cafeaua bine servita si plimbarea relaxanta, am vizitat cel de-al doilea simbol al Parisului, Arcul de Triumf. Acesta a fost construit cu ocazia victoriei lui Napoleon la Austerlitz, in anul 1805. Pentru a ajunge in varf, trebuie sa urci 284 de trepte, iar de sus poti admira orasul de la inaltime. Privelistea este fabuloasa si iti taie respiratia.

Turnul Eiffel este primul simbol al Parisului, de departe principalul loc de atractie pentru o planeta intreaga. Emblematic, grandios si luminos, te invita sa il vizitezi si sa te bucuri de peisajele mirifice care il inconjoara. Primele doua etaje le poti urca cu liftul sau pe scari. Pana aici sunt 704 scari. In pauza de la etajul al doilea te poti bucura de o bautura la unul dintre baruri, dar si de celebrele macaroons. De la etajul doi trebuie sa iei liftul catre ultimul etaj. Si daca ai inceput cu macaroons, poti incheia cu sampanie, caci la ultimul etaj se afla un restaurant care o serveste. Daca totusi vrei sa admiri Turnul Eiffel din exterior,in toata splendoarea lui, iti recomand sa mergi la Tour Montparnasse. Acest turn este un zgarie nori care se ofera, poate, cea mai frumoasa panorama a orasului, datorita amplasarii sale. Inca ceva de adaugat … iti recomand sa vizitezi turnul seara caci luminile care danseza il fac si mai frumos.

Daca ai ajuns la Paris, trebuie sa vizitezi si Muzeul Louvre. Trebuie sa te pregatesti cu incaltari comode si multa rabdare, daca vrei sa il vezi pe tot in aceeasi zi. Aici gasesti mii de opere de arta, antichitati, picturi, si bineinteles, cea mai cunoascuta pictura din lume, Gioconda, sau cum o mai numesc unii, Monalisa. In fata acestui tabloului se strang mii de turisti anual. Gioconda este una din picturile lui Leonardo da Vinci, realizata intre anii 1503 – 1056. Reprezinata o femeie ganditoare cu un suras extrem de subtil. In muzeu mai puteti vedea operele lui Michelangelo, Rembrandt, Delacroix si multi altii. Dupa ce am stat cateva ore bune la Louvre, am incununat ziua cu o plimbare in Gradinile Tuileries.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

De neratat este si Catedrala Notre Dame. Inca de la prima privire m-a fascinat. Catedrala se afla pe strada Ile de la Cite, dateaza din secolul XII - lea si a devenit celebra datorita arhitecturii sale gotice dar si povestii Cocosatului, care locuia in turnul sudic al Catedralei. Daca tot ajungi aici, merita sa urci inca 400 de trepte ale Turnului nordic si sa admiri inca o data privelistile.

Musee d`Orsay este, de asemenea, in topul obiectivelor turistice ale orasului iubirii. Acesta era pe timpuri gara principala a orasului. Acum, el gazduieste operele de arta ale lui Monet, Renoir, Cezanne, Van Gogh precum si concerte sau filme. Se afla pe malul Senei, la doar cativa pasi de Pont des Arts, faimosul pod care gazduia mii de lacatele ferecate de indragostiti, alaturi de povestile lor de dragoste. Inca le puteti vedea pe Pont Neuf, care se afla la doar cateva sute de metri de Pont des Arts. Chiar si fara lacatele, Pont des Arts ramane acelasi, iar romantismul pluteste in aer.

Daca timpul iti permite, iti recomand o plimbare cu barca pe Sena, sau chiar un picnic pe malul Senei. Vei vedea ca nu esti singur si ca multi tineri vin aici la finalulul programului de lucru pentru a lua cina sau a povesti. Cat despre rasfatul culinar, poti incerca la tot pasul celebrele croissante pufoase cu unt sau, la fel de celebrele, creppes, dulci sau sarate. Despre macaroons am mentionat deja, dar nu si despre povestea lor. Au fost inventate de Laduree, care a avut ideea geniala de a crea o prajitura formata din doi biscuiti cu aroma de migdale, ce au la mijloc diferite creme delicioase. Daca te stii un impatimit a acestora, e clar ca nu trebuie sa ratezi cofetaria Laduree.

Basilica Sacre Coeur te atrage cu frumusetea ei in stil romano - bizantin. Ca sa ajungi aici, trebuie sa urci un deal usor. Daca vrei, iti poti lua si o sticla de vin pe care sa o imparti cu persoana iubita si sa va bucurati impreuna de atmosfera romantica a orasului.

Desi era ceva mai departe de noi, mi-am dorit foarte mult sa vizitam Palatul Versailles. Acesta a fost construit la mijlocul secolului al XVII - lea si este decorat cu marmura, sculpturi din lemn, fresce dar cele mai impresionante, pentru mine, au fost gradinile. Este atat de frumos, incat se afla in topul celor mai vizitate muzee din lume.

Indragostit sau nu, Parisul este un oras al plimbarilor lungi, al romantismului si al descoperirii de sine. Iti va placea sa savurezi cafeaua si sa admiri Arcul de Triumf, sa privesti aprinderea Turnului Eiffel sau sa te plimbi prin gradinile Palatului Versailles. Si pentru asta pun ramasag. 

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

😍De când este indicat să ne decidem asupra destinației de Revelion?

De când este indicat să ne decidem asupra destinației de Revelion?

Cu cat mai repede, cu atat mai ieftin. In aceasta perioada inca mai sunt reduceri de early booking. In plus, cu cat facem rezervarile mai repede, cu atat am sanse mai mari sa gasim locatii de cazare bune, frumoase si avantajoase.

Când găsim cele mai bune oferte?

Ofertele pentru vara apar inca din toamna acestui an, avand incluse reduceri de pana la 45%. Ofertele pentru Paste apar in septembrie 2016, iar cele pentru Revelion au aparut inca din luna august.

Unde ar trebui să căutăm aceste oferte? Este mai avantajos să le achiziționăm singuri, din online, sau printr-o agenție de turism?

Este mai avantajos, mai ieftin si mai intelept sa ne achizitionam calatoriile dintr-o agentie de turism.

Plusul de experienta al consilierilor de turism, faptul ca au mers sa vada locatiile pe care vi le recomanda, anii de lucru din spate, feedback-ul clientilor rezprezinta un cumul de atuuri pe care in online nu le veti gasi niciodata. Un consilier de turism va ofera experiente. Un site va vinde bilete. Aceasta este diferenta fundamentala dintre ceea ce poate garanta succesul sau insuccesul unei vacante. Agentia de turism va ia grijile vacantei de pe umeri, este permanent disponibila pentru orice problema ati putea intampina si este gata sa raspunda permanent la telefon pentru a rezolva orice doleanta a clieentilor.

La ce trebuie să fim atenți când alegem ofertele?

La seriozitatea operatorului de turism, la ceea ce contin pachetele turistice, la taxe ascunse, taxe de platit in locatiile de vacanta, taxe de oras, taxe de statiune, la feedback-ul celor care au fost in hoteluri.

Ce trebuie să includă un pachet de Revelion?

Depinde locatie. In general, trebuie sa aiba cazare, cina festiva si mese, sub forma de mic dejun, demipensiune, pensiune completa sau all inclusive. In cazul in care pachetul este pentru destinatii indepartate, trebuie sa contina bilete de avion, asigurari medicale, asigurari storno, transferuri, asistenta turistica si alte bonusuri, oferite diferit de catre fiecare agentie in parte.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

Este indicat să obținem oferte specializate în funcție de formula în care plecăm? (cuplu, gașca de prieteni, familie cu copii)

Sigur ca da. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care spuneam mai sus ca este intelept sa mergem la o agentie de turism. Un consilier de turism va sti sa adreseze intrebari cheie pentru a determina locatia optima de vizitat, de cazare, in functie de momentul anului, de clima, de numarul de membri ai grupului, de varsta lor si de preferintele lor. Putem vorbi despre vacante de vara, vacante la schi, in parcuri de distractie, luna de miere, teambuilding, evenimente corporate, scoli de vara, conferinte medicale, conferinte universitare. Fiecare dintre aceste tipuri de deplasari comporta diferite particularitati, iar din acest motiv trebuie sa obtinem oferte specializate.

Care sunt destinațiile recomandate pentru Revelionul 2016/2017 ?

Pentru Romania recomandam Maramures si Bucovina. Vin cu traditii si readuc in sufletele oamenilor conceptul de familie, de vatra. Tocmai din acest motiv, rezervarile pentru aceste zone incep inca din vara.

Pentru iubitorii de caldura, recomandam Thailanda, Mexic, Dubai sau Bali. Iar pentru cei ce se simt bine la sporturile de iarna, Bulgaria, Austria, Serbia, Elvetia si Italia ofera partii bune si vacante de Sarbatori extrem de tentante.

Cum alegem mijlocul de deplasare?

In functie de distanta, de costuri si de infrastructura rutiera. Verificam impreuna traseul si luam decizia cea mai buna.

Cu ce este diferită această perioadă a anului ? (obiective, aglomerație)

In perioada Revelionului se pregatesc o multitudine de programe artistice, dar si foarte multe surprize oferite de catre pensiuni sau hoteluri. Programele de Sarbatori sunt pregatitite din timp, cu grija pentru turisti si cu invatamintele capatate in anii anteriori. Va recomandam sa achizitonati din timp biletele pentru obiective turistice, intrucat va fi aglomeratie mare. De asemenea, va recomandam sa tineti cont de programul de Sarbatori al muzeelor, castelelor sau parcurilor de distractie.

😁Despre cum poti petrece un weekend de senzatie in Romania!

Cum vremea se arata frumoasa, ne-am propus sa mergem la munte pentru a ne bucura de aer curat si de linistea din jur. Am ales ca destinatie localitatea Cheia din judetul Prahova. Drumul pana acolo nu este unul foarte scurt, dar constati ca merita tot efortul in clipa in care te vezi inconjurat de verdeata si de muntii impunatori.

In prima zi ne-am propus sa ajungem la Cabana Muntele Rosu. De la soseaua principala se poate urca cu masina prin padure, drumul fiind asfaltat. Odata ajunsi pe platou, ti se taie respiratia. E atat de mult frumos incat iti vine sa nu mai pleci. Daca nu vrei sa mai pleci, sa stiti ca se poate. Locul permite camparea si asigura cam tot ce trebuie pentru a respira cateva zile langa firul ierbii.

Dar sa continuam drumul spre cabana si sa incepem cu adevarat aventura. Pentru inceput, se merge prin padure maximum 1h30 minute pana la partea mai dificila a drumetiei. Drumul devine alunecos si lipsit de umbra, ceea ce poate face destul de dificila urcarea, razele soarelui fiind destul de puternice, in mijlocul verii,

Odata ajunsi la cabana, am uitat de anevoiosul drum. Si datorita privelistii, dar si imbatati de mirosul bun al mancarurilor tradionale romanesti, pentru care toti cei ce cucerisera acea parte de munte, stateau la coada.

Am poposit acolo cateva ceasuri bune și ne-am incarcat sufletele cu bucurie. Dar pentru ca urma sa se lase intunericul, era cazul sa ne punem din nou la drum. Si, hotarati sa o luam din loc, am privit catre cer. Ei bine … supriza! Cerul devenea mai intai gri, apoi negru si apoi … au inceput … inevitabil…ploaia, fulgerele, tunetele. Am gasit totusi solutia salvatoare: masina de teren, cu sofer cu tot, buna de inchiriat si de coborat in siguranta.

Si pentru ca o aventura nu a fost suficient, a doua zi am ales sa ajungem pe culmea Bratocea, un alt traseu foarte frumos, ce nu trebuie ratat. Acesta a fost mult mai usor si mai scurt.

Bootstrap Image Preview